Assalamualaikum w.b.t
Actually this is my first "Nasi Lemak"
that i've ever cooked haha
(biasalaa kan ddk jauh di negara nie mana nak
cari nasi lemak oiii klu ade pon jauh sgt pastu harga pulak 25tl sepinggan mmg
idok laa teman nak belinya 😣) So ape
lagi maka bergoogle laa kita sana sini mencari resepi nasi lemak terbaik pada
abad ini pastu i olah sedikit mengikut bahan yg ada dan juga citarasa tekak i
dan suami (plg penting hee)
Maka dgn ini terhasil lah nasi lemak yg sungguh
lazat ini 😜
(serius sedap kot, i pon mcm terkejut bila mkn je
suapan pertama tu rasa cam tak percaya je i can make a delicious nasi lemak
haha). Done angkat bangkul (just kidding okey, dont be soo serious hidup ini
kadang-kadang kala kene ade tawa dan senyuman baru laa rase fresh kan) and let’s
cook!
![]() |
Nasi Lemak Ayam Berempah Anisa |
Nasi Lemak
(2 cawan beras)
Bahan-Bahan:
1-2 ulas bwg merah - hiris
1 inchi halia - hiris
1 helai daun pandai disimpul
1/2 kotak santan (i guna santan kotak)
garam (secukup rasa)
Cara-Cara:
1. Tumis bawang merah, halia dan daun pandan hingga
naik bau (i tumis terus dalam periuk rice cooker tu)
2. Masukkan santan dan biarkan hingga
mendidih
3. Masukkan garam dan beras yg siap dicuci
4. Masukkan balik periuk dlm tmpt rice cooker tue
dan tggu sampai masak, gaul-gaul bagi santan dan nasi bersatu dgn aman. Siap!
Sambal Tumis
Bahan-Bahan:
1 genggam cili kering (potong dan rendam
hingga lembut) - blend
7 ulas bawang merah - blend
3 ulas bawang putih - blend
1 inchi belacan - blend
2 inchi gula melaka
1 1/2 sudu kecil asam jawa (i guna yg dh tak de
biji tu brand Nona)
2-3 sudu besar gula
garam secukup rasa
1 cawan ikan bilis
Cara-Cara:
1. Goreng ikan bilis hingga rangup - angkat dan
ketepikan
2. Baki minyak goreng ikan bilis tadi guna utk
tumis bahan blend hingga masak (kakak i ajar klu nk tahu bawang tumis tu dh
masak ke belum, rasa la klu pahit tue means belum masak lg) & pecah
minyak
3. Masak sambal nie kene lama sikit baru rase sedap
dan tahan lama
4. Masukkan air asam jawa dan gula melaka. Kacau
lagi hingga pecah minyak
5. Masuk garam dan gula
6. Masak lagi sehingga sambal tu nampak betul-betul
masak dan cantik. Siap!
7. Optional - boleh masukkan ikan bilis yg digoreng
lps sambal dh siap (i tak suka ikn bilis masuk dlm sambal sbb nnt jd lembik, i
suka ikn bilis rangup utk mkn dgn nasi lemak)
Ayam Goreng
Berempah
(1/2 ekor ayam)
Bahan Kisar:
Bahan
Perapan :
1 biji bawang holland
1 sudu besar serbuk kari
3 ulas bwg putih
1 sudu besar tepung jagung
2 inchi halia
1
sudu besar tepung beras
2 inchi lengkuas
3 tangkai daun kari
3 batang serai
garam secukup
rasa
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil asam jawa pekat
1 sudu besar biji ketumbar
1 sudu besar jintan manis
2 biji telur ayam
Cara-Cara:
1. Gaul ayam bersama bahan kisar dan bahan perapan
selama
2 jam @ semalaman (lagi lama perap lagi sedap rase
rempah2 nya)
2. Goreng ayam dgn api yg sederhana
3. Boleh juga goreng habuk-habuk bahan perapan td
dan tabur di atas ayam td. Siap!
Selamat Mencuba 💗
بسم الله الرحمن الرحيم
No comments