I anak jati negeri Kelantan. Dilahirkan dan dibesarkan di Kelantan, jd nasi berlauk sudah menjadi makanan asasi i sejak kecil lg haha.. 😆 Walaupon dah makan berkali-kali tetap nak lg dan nak lagi dan nak lagi dan lagi.. Jadi sejak berhijrah ke negara org nie, i kene laa cuba masak sendiri nasi berlauk nie utk memenuhi kehendak perut. So let's cook !
![]() |
Nasi Berlauk Kelantan Anisa |
Gulai Nasi Berlauk Ikan Tongkol
Bahan-Bahan:
3-4 keping ikan tongkol (rebus dulu dgn asam keping + garam)
4 ulas ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 tangkai cili besar hijau - kisar
1/4 inchi lengkuas - kisar
1 sudu kecil serbuk kunyit/ 1 inchi kunyit hidup - kisar
1 sudu besar cili kering kisar -kisar
1 batang timun - potong serong
2 tangkai cili besar hijau - belah dua
250ml santan (jgn pekat & jgn cair) - i guna santan debu pastu larutkan dgn air suam
1/4 gula melaka
1 asam keping
2 biji telur rebus
garam dan gula secukup rasa
Cara-Cara:
1. Masukkan santan ke dalam periuk dan nyalakan api.
2. Masukkan pula bahan kisar dan kacau rata sehingga mendidih.
3. Masukkan asam keping, gula melaka, garam, gula dan ikan tongkol rebus, kacau-kacau lagi sehingga sebati.
4. Masukkan timun, cili besar hijau, dan telur rebus. Kacau sehingga mendidih. Siap!
5. Makan dgn nasi putih panas-panas dan sedikit sambal belacan perghhhh nikmat yg amat. 😆
Sambal Belacan
Bahan-Bahan:
1 biji tomato - belah empat
3 ulas bawang merah - belah empat
1 ulas bawang putih
5 tangkai cili padi
2 tangkai cili besar merah - belah 4
2 inchi belacan
Cara-Cara:
1. Panaskan 2-3 sudu besar minyak masak dlm kuali
2. Masukkan semua bahan ke dlm kuali dan goreng sehingga hampir masak
3. Tumbuk semua bahan termasuk minyak menggoreng td dlm lesung batu sehingga lumat. Siap!
4. Boleh di simpan dalam bekas kaca atau kedap udara dan simpan dlm peti, boleh tahan berbulan-bulan.
Selamat Mencuba
No comments