Ayam Percik

Assalamualaikum w.b.t

Memandangkan skrg bulan Ramadhan, jd ayam percik adalah menu WAJIB untuk berbuka puasa. Takde ayam percik mcm tak rasa ramadhan tu haha dasyat 😆.. Kalau kt Kelantan, kami slalu beli je ayam percik ni kt Kg Sireh mmg tempat ni famous dgn segala jenis percik (ada ayam, ikan, kerang percik) dan kt sini hnya berniaga percik bulan Ramadhan jee.. So memandangkan kali ni Ramadhan di perantaun terpaksala kita buat sendiri ayam perciknya. Ni versi kelate punya. Let's cook!



Bahan Perapan Ayam:
Ayam -potong 6/8 bahagian
1 batang serai -tumbuk halus
3 ulas bawang putih -tumbuk halus
1 inci halia -tumbuk halus
1 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil garam

Bahan Kuah Percik:
4 ulas bawang merah -kisar
2 ulas bawang putih -kisar
1 inci halia -kisar
Secubit belacan -kisar
1/2 sudu besar biji ketumbar sangai -kisar
6 tangkai cili kering -kisar
Garam dan Gula secukupnya
200ml santan pekat - i guna santan kotak
Sehiris asam limau nipis/lemon

Cara-Cara:
1. Gaul semua bahan perapan pada ayam dan rebus ayam bersama sedikit air sehingga ayam masak 70%. Ketepikan sementara ayam.
2. Masukkan semua bahan kisar ke dalam periuk, kemudian masukkan santan, dan perahan limau nipis. 
3. Nyalakan api perlahan dan hendaklah sentiasa kacau supaya tidak berketul, masukkan garam dan gula secukup rasa.
4. Kacau lagi sehingga mendidih dan kuah sudah memekat, boleh lah tutup api. 
5. Ayam yg direbus td dibakar sambil salutkan kuah percik ke atas ayam, klu aym kering salutkan lg kuah sehingga meresap kedalam ayam. Ulang sehingga ayam betul-betul masak. Siap!




No comments