Siapa tak makan tempoyak sesunguhnya hilang lah satu nikmat dia kt dunia nie 😝.. haha best oiiiiiii tempoyak, wajib cuba tauu!! my all time favourite nie lagi kalau guna ikan patin fuhhhh.. dah laa nak masak dia sikit jee bahan-bahan yg guna, dan steps pon senang so mari laa kita sama-sama masak tempoyak okeyh!! Let's cook
Bahan-Bahan:
2 kg ikan patin (cuci bersih dgn asam limau utk hilangkan hanyir)
2 inchi kunyit hidup
2-3 cili padi ( sape suka pedas boleh ltk lebih)
2 senduk tempoyak (klu tak ckp boleh ltk lebih lg)
3 asam keping
daun kesum
air secekupnya
garam gula secukup rasa
Cara-Cara:
1) Tumbuk kunyit, cili padi dan tempoyak sehingga lumat dan sebati.
2) Masukkan bahan tumbuk ke dalam periuk dan masukkan ikan.
3) Masukkan air sehingga paras ikan dan nyalakan api.
4) Masak sehingga mendidih, masukkan asam keping dan daun kesum.
5) Perasakan dgn garam dan gula. Siap!
No comments