Spaghetti Tomato

Sejak kebelakangan nie i suka masak spaghetti tomato atau spaghetti bolognese dgn membuat sos sendiri. Yelaa sbb dulu nak makan spahetti je mesti akan guna sos prego tue kann.. Sejak ada baby yusuf ni, i belajar buat sos sendiri sbb nk bg hidangan sihat untuk baby (read: malas nk masak bnyk kali utk versi baby dan versi adult 😆). Jadi hidangan ini sesuai utk baby dan bukan baby. haha. Let's cook!

Spaghetti Tomato Anisa
Bahan-Bahan:
1/3 paket spaghetti (rebus hingga empuk)
1/2 labu bawang holland - potong dadu
4 ulas bawang putih - cincang halus
2 biji tomato besar - kisar
3 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili 
daun bayam satu mangkuk
garam dan gula secukup rasa
2 batang sosej - hiris nipis-nipis (nk guna ayam, daging etc pon boleh)

Cara-Cara:
1. Goreng hirisan sosej seketika dlm kuali, kemudian masukkan bawang holland dan bawang putih, tumis sehingga masak dan naik bau
2. Masukkan tomato kisar kacau-kacau rata sehingga mendidih dan terus masukkan sos tomato, sos cili, garam dan gula. 
3. Masukkan pula spaghetti yg telah direbus dan akhir sekali masukkan daun bayam
4. Kacau sehingga semua bahan sebati dan untuk menaikkan bau harum taburkan sikit daun basil. Siap!

Selamat Mencuba

No comments