Fuhhhhh lama rasa tak update resepi. Kali nie nk buat kelainan sikit laa asyik masak sambal jee kan, mari laa kita masak ala-ala hotel pulak 😋
![]() |
Butter Prawan |
Bahan-Bahan:
Perapan Udang:
1 mangkuk udang saiz L
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil white pepper (optional)
secubit serbuk perasa (optional)
secubit garam
Kuah Buttermilk:
2 sudu besar butter/mentega
4 ulas bawang putih - cincang
3 tangkai daun kari
1/2 cawan susu segar
1 sudu besar susu pekat manis
(klu tiada boleh juga guna 1/3 cwn susu cair)
garam & gula secukup rasa
Sarang Telur:
2 biji kuning telur - kacau serata
2 sudu besar butter
4-5 sudu besar minyak masak
Cara-Cara:
1) Udang di potong kepala dan ekor shj (jgn buang kulitnya nnt kecut bila goreng).
2) Perap udang seketika dgn semua bhn perapan di atas.
3) Goreng udang dlm minyak panas sekejap shj sehingga udang bertukar warna jingga. Angkat dan ltk dlm pinggan.
![]() |
Udang setelah di goreng |
4) Dlm kuali lain, panaskan butter sehingga cair.
5) Masukkan bwg putih & daun kari dan goreng sehingga wangi.
6) Masukkan susu segar dan susu pekat, kacau lagi sehingga pekat sedikit.
7) Masukkan sedikit garam dan gula. Sesuaikan mengikut citarasa anda.
8) Tutup api dan curahkan kuah buttermilk ke atas udang yg dh digoreng td.
9) Dlm kuali lain, panaskan butter dan minyak masak dgn mengacau nya berulang kali tanpa henti dlm satu arah shj.
10) Pastikan minyak + butter dah betul2 panas baru curahkan kuning telur dari atas kuali dgn tinggi supaya sarang telur tu jadi halus dan garing.
11) Masa curahkan kuning telur tu pastikan sentiasa kacau jgn berhenti dlm satu aras sehingga masak.
12) Bila dah masak guna tos besi dan angkat sarang telur tu. Toskan seketika bagi keluar semua minyak yg ada.
13) Taburkan sarang telur ke atas udang buttermilk td. Siap!
Selamat Mencuba 😇
No comments