Daging Masak Hitam



Ini merupakan menu wajib hari raya utk orang perak kata suamiku. Makan bersama lemang wuhuu indahnya rasa di hari raya.. haha disebabkan tahun nie raya di kelantan, jadi untuk menghilangkan rasa rindunya pada kampung halaman nun jauh di Bota, maka i pon usaha laa buat daging masak hitam persis ibu mertuaku (walaupon i tak laa ikut sebijik 😅) tp rasanya dah sama kata suamiku. 
Tapi next time kawe rayo kt perak pulok demo keno laa masok nasi dagang ko kawe deh (org kelantan menu wajib hari raya haruslah nasi dagang + roti jala 😋) 

Ate moh laa kite masak ye!

Daging masak hitam
Bahan-Bahan:
Daging 500g
2 btg serai - kisar 
 5 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
3 sudu besar cili kering  - kisar 
1 inchi halia - kisar
1 sudu kecil ketumbar - sangai + kisar 
1 sudu kecil jintan manis - sangai + kisar
2 inchi gula melaka
3 sudu besar kerisik
Air asam jawa
Garam + Gula 
Kicap manis
Rempah 4 sekawan 
(kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga)

Cara-Cara:
1) Potong daging nipis dan lebar, kemudian perap bersama kicap manis/pekat dan gula selama sejam
2) Panaskan 1 senduk minyak masak dan masukkan rempah 4 sekawan
3) Masukkan bahan kisar dan tumis sehingga naik bau.
4) Masukkan daging yg telah diperap dan kicap sehingga bertukar warna hitam yg diingini dan goreng seketika. 
5) Masukkan air sehingga menutupi daging dan biarkan sehingga air kering. Ulang air 2x supaya daging betul-betul lembut.
6) Bila air dah kering masukkan kerisik, air asam jawa, gula melaka, garam gula secukup rasa. 
6) Boleh tambah kicap kalau kurang hitam. Kacau sebati dan SIAP!

Selamat Mencuba 


Lemang + Daging masak hitam

No comments