Japanesse Cotton Cheesecake

Antara banyak-banyak cheesecake, i paling suka cotton/hokaido cheesecake sbb rasa dia sgt ringan and at the same time fulffynya, mungkin sbb cheesecake jenis ini tak menggunakan whipping cream so dia tak rasa muak. 

Fluffy Cheesecake

Bahan-Bahan: 
250g cream cheese
100g butter
2 cup fresh milk
1/2 cup tepung kek
1/4 cup tepung jagung
5 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila

5 biji putih telur
3/4 cup gula kastor

Cara-Cara:
1) Cairkan cream cheese + butter + fresh milk di dalam periuk (nyalakan api) sehingga semua sebati. 
2) Ayak (wajib) tepung kek + tepung jagung dan masukkan dalam bekas besar. 
3) Tuangkan adunan cheese, butter, fresh milk td ke dalam bekas tepung dan kacau sampai penat (sampai betul sebati). 
4) Masukkan kuning telur dan kacau lagi sampai penat. 
5) Masukkan esen vanila dan kacau lagi. Ketepikan seketika. 

Utk buat meringue/soft peak:
6) Masukkan putih telur ke dalam bekas yg sederhana besar dan mix guna mixer sehingga soft peak (kembang sehingga bertukar warna putih solid dan bila kita terbalikkan bekas tu dia tak tumpah-itulah maksudnya putih telur dh jd soft peak or meringue)
7) Masukkan gula kastor dan mix lagi sehingga sebati.

soft peak 
8) Campurkan semua soft peak ke dalam adunan cream cheese etc td sedikit demi sedikit dan kacau sehingga sebati. Adunan siap dan sedia utk bakar.
9) Ambik loyang (i guna loyang square 9inchi) dan lapik dulu guna parchment paper/kertas minyak (i takde kertas minyak so i ambik kertas A4 dan lapik loyang kemudian sapu butter atas kertas (tujuan tk nak bg kek melekat).
10) Masukkan adunan dlm loyang dan bakar dlm oven pada suhu 130celcius selama 45minit (klu tak masak lg boleh tambah masa lg 15 minit). 
11) BTW, masa bakar kek tu lapik loyang dgn bekas berisi air sbb kita bakar cheesecake ni guna teknik water bath (klu tak faham boleh jee google).

this is Water Bath Method 


Selamat Mencuba 

No comments