Ayam masak kurma nie sebenarnya mak i tak pernah masak pon. Belajar makan kurma ayam nie sejak i belajar kat shah alam. Haa kat situ laa mula suka dan tertarik dgn kurma ayam. Tambahan sekarang ni dah kahwin dan suami pula mmg suka sgt makan kurma ayam. So, i pon belajar laa buat kurma ayam yg sedap ini. Let's cook!
![]() |
Ayam Masak Kurma Anisa |
Ayam Masak Kurma
Bahan-Bahan:
4 ketul ayam
3 ulas bawang merah - (2 hiris, 1 tumbuk)
1 ulas bawang putih - hiris
1/2 inchi halia - tumbuk
1 biji ubi kentang - potong 4@8
2 sudu besar rempah kurma
1 tangkai cili hijau besar
1 tangkai cili hijau besar
Rempah kasar (1 kayu manis, 1 bunga lawang, 1 buah pelaga)
Santan 200ml (i guna santan debu yg kene campur air)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak utk menumis
Cara-Cara:
1. Tumis rempah kasar dan bahan hiris sehingga kekuningan.
2. Masukkan bahan tumbuk dan tumis lg sehingga naik bau.
3. Masukkan rempah kurma dan sedikit air. Tumis sehingga pecah minyak.
4. Masukkan ayam dan ubi kentang. Kacau sebati sehingga ayam sedikit masak.
5. Masukkan santan, cili hijau dan kacau sehingga mendidih (tambah air jika pekat).
6. Masukkan garam dan gula. Siap!
Selamat Mencuba 😇
بسم الله الرØÙ…Ù† الرØÙŠÙ…
No comments