Laksa kelantan (loghatnya "lakso kelate") sememangnya antara makanan terkenal di Kelantan. Laksa kelantan mmg wajib i makan bila balik ke kampung, klu tak pasti akan teringat-ingat sampai bulan depan haha 😅..
Keistimewaan laksa ini semestinya terletak pada kelazatan kuahnya yg lemak manis. Resepi asal kuah laksa kelantan ini i jumpa time bergoogle hee. So, i cuba laa buat dan olah sikit2 dgn bahan yg ada (btw, i buat kuah je tau, laksa panjang-panjang tu dah beli yg ready-made punya hehe). Let's cook!
![]() |
Kuah Laksa Kelantan Anisa |
Kuah Laksa Kelantan
(utk 500g laksa)
Bahan-Bahan:
5 ulas bawang merah -kisar
2 ulas bawang putih -kisar
1/4 inchi halia -kisar
2 asam keping
2 sudu kecil kerisik
Santan 400ml ((i guna santan debu)
3 ekor ikan rebus (ikan selayang sedap, rebus dgn 2 asam keping + garam)
1/4 keping gula melaka (klu nak manis lg boleh tambah)
1/2 sudu kecil asam jawa (i guna asam jawa tanpa biji brand Nona)
1 sudu kecil budu (yg ori warna kelabu)
1/2 sudu kecil belacan
garam dan gula secukup rasa
Cara-Cara:
1. Masukkan bahan kisar ke dalam periuk.
2. Asingkan isi dan tulang ikan yg sdh direbus. Kisar isi ikan bersama sedikit santan dan masukkan ke dalam periuk.
3. Masukkan santan dan barulah boleh nyalakan api.
4. Masukkan kerisik, asam keping, asam jawa, gula melaka, dan belacan.
4. Kacau sehingga mendidih. Pastikan kacau sentiasa sehingga mendidih utk dapatkan kuah yg halus dan cantik.
5. Masukkan budu, garam dan gula.
6. Kacau sikit sehingga sebati. Siap!
7. Laksa kelantan sedap dimakan bersama sedikit sambal lada dan
ulam-ulaman (timun, daun kesum, kacang panjang, bunga kantan, dan taugeh yg dihiris halus)
*sukatan kuah nie utk 500g laksa, klu laksa tu bnyk lg boleh laa tambahkan lg sukatan bahan tu yea.
Selamat Mencuba
بسم الله الرحمن الرحيم
No comments