Butter Rice & Lemon Chicken

Butter rice & Lemon chicken Anisa

Butter Rice
(2 cawan beras)

Bahan-Bahan:
2 sudu besar butter
1 sudu besar olive oil (optional)
3 ulas bawang putih (hiris)
3 cendawan butang (optional)

Cara-Cara:
1. Cairkan butter dan olive oil sehingga panas
2. Masukkan bawang putih dan cendawan, tumis sehingga masak kekuningan
3. Masukkan bahan tumis (sekali dgn minyak n butter) ke dalam rice cooker yg dh di isi beras + air secukupnya 
4. Kacau-kacau rata dan masak nasi mcm biasa. Siap!


Crispy Chicken

Bahan-Bahan:
2 keping dada ayam (guna ayam bhgn lain pon boleh)
2 sudu besar tepung gandum 
4 sudu besa tepung jagung
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil garam
1 biji telur

Cara-Cara: 
1. Basuh ayam sehingga bersih
2. Perapkan ayam dgn garam, lada hitam, tepung gandung n jagung, dan telur.Boleh adjust sukatan ikut kuantiti ayam.
3. Goreng ayam dlm minyak yg panas. Angkat ayam bila sudah masak kekuningan. Siap!


Lemon Sauce

Bahan:
200 ml air
2 keping lemon (potong bulat)
5 sudu besar perahan jus lemon
3 sudu besar bancuhan air tepung jaung
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 sudu besar madu

Cara-cara:
1. Masukkan air ke dlm periuk dan nyalakan api
2. Masukkan jus lemon, kepingan lemon, dan bancuhan tepung jagung
3. Kacau sehingga mendidih, masukkan gula, madu, dan garam
4. Kacau lagi sehingga mendidih dan kuah menjadi sedikit pekat. Siap!
5. Curahkan sos lemon ini ke atas crispy chicken dan taburkan sedikit lemon zest (kulit lemon yg di sagat halus) ke atas ayam. Sooooo delish yummy! 😋

Selamat Mencuba 


No comments