Ikan Tenggiri Masak Lemak


Assalamualaikum w.b.t 
Resepi kali ini adalah original from my mother. Masakan ini mmg menjadi kegemaran kami sekeluarga dan kami panggil masakan ini sbg gulai kuning. Masakan ini mmg terbaik klu mkn bersama nasi putih panas dan sambal belacan perghhh mmg terbaik laa 😋. So, let’s cook!

Ikan Tenggiri Masak Lemak Anisa


Dimakan bersama nasi putih panas dan ulaman perhhhh mmg terbaik 😋

Ikan Tenggiri Masak Lemak (Gulai Kuning)
(3 keping ikan) 

Bahan-Bahan:
Ikan tenggiri - 3 keping
1 sudu besar cili kering kisar - kisar 
1 inchi kunyit hidup/serbuk kunyi -kisar
5 ulas bawang merah - kisar
1 ulas bawang putih - kisar
1/4 lengkuas - kisar
timun/kacang panjang -hiris
1 tangkai lada besar hijau
1 asam keping
santan 200ml
garam & gula secukup rasa

Cara-Cara:
1. Masukkan santan ke dlm periuk dan nyalakan api
2. Masukkan bahan kisar dan kacau-kacau sehingga mendidih
3. Masukkan ikan, asam keping, timun (klu tk suka tk perlu letak), dan cili hijau (cara nk mkn cili hijau ni gigit sikit pastu mkn nasi, rasa dia sdp pedas-pedas manja gitu haa i love it)
4. Masukkan garam dan gula. Kacau lagi sehingga mendidih. Siap!

Selamat Mencuba 💗

بسم الله الرحمن الرحيم

No comments