Resepi ini asal dari mak dan ini merupakan sayur masak lemak versi kelantan. Sayur masak lemak ni paling enak dimakan bersama ikan goreng garing dan budu serta ulam-ulaman 😋. Pasti akan membuat anda makan bertambah-tambah. Let's cook!
![]() |
Sayur Masak Lemak Anisa |
![]() |
Perfect combo 😍 |
Bahan-Bahan:
1 biji terung - kupas kulit dan potong saiz sederhana
1 ikat bayam hijau - asingkan daun dan batang
1/2 batang timun - kupas kulit dan hiris
1/2 batang carror - kupas kulit dan hiris
4 ulas bawang merah - tumbuk
1 tangkai cili besar hijau - tumbuk
10 biji lada hitam - tumbuk
1 ekor ikan rebus (klu ikan besar guna separuh je) - tumbuk
200 ml santan (jgn pekat dan jgn cair)
Cara-Cara:
1. Masukkan kesemua sayur ke dalam periuk.
2. Masukkan santan sehingga menutupi sayur dan nyalakan api.
3. Masukkan bahan tumbuk dan kacau sehingga mendidih.
4. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Kacau rata. Siap!
Selamat Mencuba 😇
No comments